Η επιχείρηση

Η οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας του Νικόλαου Τοκαλή, Γεωπόνο, και της Γεωργίας Μποντού, Φιλόλογο, ιδρύθηκε το 2004. Μεταποιεί και εμπορεύεται πιστοποιημένα βιολογικά αμπελοοινικά προϊόντα (οίνοι - τσίπουρο - μούστος κ.ά.), που προέρχονται μόνο από τα σταφύλια παραγόμενα στους βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες της Οικογένειας Τοκαλή.

Το Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Τοκαλή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 5ο χλμ. Ν. Αγχιάλου - Μικροθηβών, στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Η επιχείρηση φέρει το διακριτικό τίτλο "ΤΟΚΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και Σια ε.ε." και παράγει κρασί και τσίπουρο από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες της, τους οποίους ελέγχει και πιστοποιεί ο Οργανισμός Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ (Κ.Π. Β-196018).

H Οικογένεια Τοκαλή, κατάγεται από τη Παλιά Αγχίαλο (σημερινή Πομόριε) της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Όπως όλοι οι Αγχιαλίτες, και οι Τοκαλήδες ήταν Αμπελουργοί, Οινοποιοί, Αποσταγματοποιοί και άριστοι γνώστες της τέχνης της Αμπέλου. Το 1906, μετά την καταστροφή της Παλιάς Αγχιάλου και το κάψιμό της από τους Βούλγαρους, οι Αγχιαλίτες πρόσφυγες ίδρυσαν την Νέα Αγχίαλο, στις ακτές του Παγασητικού.

Μαζί με όλους τους συμπατριώτες του ήρθε ο Κωστάκης Γεωργίου Τοκαλή με τους γιους του Νικολάκη, Γιώργο και Ορθόδοξο, αφήνοντας πίσω στην παλιά Πατρίδα οκτώ αδέλφια. Ξεκίνησαν πάλι την καλλιέργεια αμπελιών, την οινοποίηση και ο Νικολάκης υπήρξε Ιδρυτικό μέλος του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου και ταμίας του επί δεκαπέντε έτη.

Σήμερα όλα τα παιδιά (Κωστάκης και Δημήτρης) και όλα τα εγγόνια του Νικολάκη (Νίκος και Αθανάσιος Τοκαλής του Κωστάκη και Νικόλαος και Αντώνιος Τοκαλής του Δημητρίου) είναι επαγγελματίες και έμπειροι Αμπελουργοί. Ο δε συνονόματος εγγονός του Νίκος Κ. Τοκαλής είναι ο ιδρυτής της παρούσας επιχείρησης Γεωπόνος, Αμπελουργός, Οινολόγος και Αποσταγματοποιός.

syskeuasia