Σχετικά με εμάς

Το ξεκίνημα

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2004 από το Νικόλαο Κ. Τοκαλή, Γεωπόνο και την Γεωργία Ν. Μποντού, Φιλόλογο. Μεταποιεί και εμπορεύεται πιστοποιημένα βιολογικά  αμπελοοινικά προϊόντα , που προέρχονται από σταφύλια παραγόμενα στους βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες της Οικογένειας Τοκαλή.

Το Οινοποιείο-Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Τοκαλή λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 5ο χλμ. Ν. Αγχιάλου – Μικροθηβών, στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Η επιχείρηση φέρει το διακριτικό τίτλο “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΟΚΑΛΗ και Σια ε.ε.” και παράγει κρασί και τσίπουρο από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες της, τους οποίους ελέγχει και πιστοποιεί ο Οργανισμός Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ (Κ.Π. Β-196018)

Επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης είναι ο Νικόλαος Τοκαλής . Ξεκίνησε από το 1994, τη βιολογική καλλιέργεια στα αμπέλια τους εφαρμόζοντας νέες καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές, βιολογική καταπολέμηση ασθενειών, πυκνές φυτεύσεις, λίπανση με πρόβεια κοπριά, μηχανική καταστροφή των ζιζανίων κ.α.

Ποικιλίες που καλλιεργούνται:

Ελληνικές: Ροδίτης, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Σάμου, Μοσχάτο Αμβούργου  και Ξενικές: Cabernet S., Chardonnay, Merlot, Syrah, Grenache Rouse, σε συνολική έκταση 350 στρ. Από το Νοέμβριο του 2005 ξεκίνησε η διάθεση του “Τσίπουρου Τοκαλή” στην τοπική αγορά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κυκλοφορεί εμφιαλωμένο, με και χωρίς γλυκάνισο. 

Οι χώροι της επιχείρησης είναι κατασκευασμένοι σε παραδοσιακή μορφή (πέτρα, κεραμίδι, ξύλο), βρίσκονται μέσα στον αμπελώνα και είναι επισκέψιμοι για το κοινό κατόπιν συνεννοήσεως. Δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάζουν τα προϊόντα και  σύντομα θα μπορούν να τα προμηθεύονται από το πρατήριο λιανικής που θα λειτουργήσει σύντομα  στον  χώρο της επιχείρησης.

Κτίρια

Η επιχείρηση διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις 600 τμ. που βρίσκονται εντός του αμπελώνα. Το κεντρικό κτίριο είναι 300 τμ., κτισμένο σε παραδοσιακή μορφή. Πρόκειται για κεραμοσκεπές κτίριο στο οποίο έχει γίνει εκτεταμένη χρήση τοπικής πέτρας (από τη γη του αμπελώνα) και ξύλου.
Εντός του κεντρικού κτιρίου λειτουργεί το αποσταγματοποιείο, το ποτοποιείο – εμφιαλωτήριο, πλυντήριο, αίθουσα πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, αίθουσα υποδοχής, χώροι γραφείων και βοηθητικοί χώροι (WC, πατάρια κλπ). Σε όλη την πρόσθια όψη εκτείνεται κεραμοσκεπές  ξύλινο χαγιάτι για φιλοξενία επισκεπτών τους θερινούς μήνες, που αγναντεύει όλο τον κάμπο της Αγχιάλου και τον Παγασητικό κόλπο μέχρι το Πήλιο.

Χώροι

Εκτός του κεντρικού κτιρίου υπάρχουν χώροι δεξαμενών, παραλαβής σταφυλιών, το υπόστεγο των μηχανημάτων παραλαβής και επεξεργασίας του σταφυλιού, υπόστεγο όπου στεγάζονται τα αμπελουργικά μηχανήματα της επιχείρησης. Η συνολική έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις είναι 3.500 τμ.

Υποδομές

Αμπελουργικά μηχανήματα

1. Δυο αμπελουργικοί ελκυστήρες 70 HP έκαστος.

2. Ένας γεωργικός ελκυστήρας 140 HP.

3. Συρόμενο ψεκαστικό μηχάνημα.

4. Αναρτώμενος θειωτήρας.

5. Συρόμενο μηχάνημα διανομής κοπριάς.

6. Αναρτώμενο μηχάνημα χλωρών κλαδεμάτων των αμπελώνων (κουρευτικό).

7. Μηχάνημα καλλιέργειας εδάφους (φρεζάκι) επί σειράς και κάτω από τα κλήματα.

8. Δυο πλατφόρμες μεταφοράς σταφυλιών κτλ.

9. Φορτωτής.

10. Τρεις καλλιεργητές εδάφους.

11. Καταστροφέας κλαδεμάτων (κληματόβεργες).

12. Φορτηγό μεταφορών.

13. Αγροτικό ημιφορτηγό.

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ

1. Δυο χάλκινοι άμβυκες πλήρης 1 ton, έκαστος.

2. Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης αποστάγματος 5 ton εκάστη.

3. Δυο δεξαμενές αποθήκευσης αποστάγματος 8 ton εκάστη.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ – ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑΦΥΛΟΠΟΛΤΟΥ – ΟΙΝΟΥ – ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ

1. Εκραγιστήρας 12 ton/ώρα.

2. Αντλία ΜΟΗΝΟ.

3. Τέσσερις δεξαμενές ζύμωσης – αποθήκευσης στέμφυλων – οίνου 40 ton εκάστη.

4. Δυο δεξαμενές ζύμωσης – αποθήκευσης στέμφυλων – οίνου 5 ton εκάστη.

5. Ψυκτικό συγκρότημα.

6. Αντλίες γλεύκους – οίνου.

7. Δέκα δεξαμενές ψυχόμενες των 8 ton εκάστη.

8. Δυο ψυκτικές δεξαμενές (καταψύκτες) των 5 και 3 ton αντίστοιχα.

9. Σταφυλοδόχος 40 ton.

ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΕΜΦΙΑΛΩΤΗΡΙΟ

1. Δυο δεξαμενές αποθήκευσης τσίπουρου 10 ton εκάστη.

2. Γεμιστικό μηχάνημα.

3. Εμφιαλωτικό μηχάνημα.

4. Ετικετέζα.

5. Φίλτρα – αντλίες.

6. Πλυστικό φιαλών.