Οι αμπελώνες

Η ποιότητα αρχίζει απ' τους αμπελώνες

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια Τοκαλή καλλιεργεί αμπελώνες συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων στα ακόλουθα τεμάχια:

Αμπελώνας "Μαγούλα"

Θέση: Μαγούλα Νέας Αγχιάλου Ποικιλία: Ροδίτης "Αλεπού", Chardonnay

Αμπελώνας "Γλώσσα"

Θέση: Χίλια πεντακόσια – Μαγούλα Νέας Αγχιάλου, Ποικιλία: Ροδίτης Κυανός

Αμπελώνας "Κοκκίνες"

Θέση: Κοκκίνα Νέας Αγχιάλου Ποικιλία: Merlot, Syrah, Grenache Rouge, Μοσχάτο Αμβούργου

Αμπελώνας "Λόγγος"

Θέση: Δημητριάδα Νέας Αγχιάλου Ποικιλία: Ροδίτης Κόκκινος

Αμπελώνας "Κράγκο"

Θέση: Κράγκο Νέας Αγχιάλου, Ποικιλία: Chardonnay

Αμπελώνας "Κάστρο"

Θέση: Κάστρο Μικροθηβών Ποικιλία: Cabernet, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Σάμου

Αμπελώνας "Αϊδινίου"

Θέση: Κοκκίνες Αϊδινίου Ποικιλία: Ροδίτης Γαλανός, Σαββατιανό

Βιολογική καλλιέργεια

Περιγραφή καλλιέργειας

Φθινόπωρο

Μετά τον τρυγητό ακολουθεί σπορά με βίκο σειρά παρά σειρά. Μετά την πτώση του 50% των φύλλων γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο γίνεται λίπανση των αμπελώνων με χωνεμένη πρόβεια κοπριά και υπολείμματα στεμφύλων στους μισούς αμπελώνες ανά δύο έτη, σε ποσότητες 1,5-4 τόνους ανά στρέμμα.

Χειμώνας

Το Φλεβάρη κλαδεύονται τα αμπέλια. Αν είναι δυνατόν, ακολουθεί αυθημερόν ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό των κλαδευμένων πρέμνων. Κατόπιν οι βέργες κατεβαίνουν χειρωνακτικά από τα σύρματα και τοποθετούνται στο μέσον των σειρών όπου μηχανικός καταστροφέας τις ψιλοτεμαχίζει και καταστρέφει και την ενδιάμεση καλλιέργεια βίκου. Ακολουθεί συντήρηση του συστήματος στήριξης του αμπελώνα και καλλιέργεια του εδάφους με ελαφρύ καλλιεργητή.

Άνοιξη

Μάρτιος: Έκπτυξη οφθαλμών, ψεκασμός με ελαφρό χαλκούχο σκεύασμα. Απρίλιος: Πρώτο "καθάρισμα". Αφήνονται δυο βλαστοί ανά "τσιμπούκι" (βέργα κλαδευμένη προηγούμενης χρονιάς στους δυο οφθαλμούς). Ακολουθεί θειάφισμα. Μάιος: Δεύτερο "καθάρισμα". Αφαιρούνται οι "μασχάλες" μέχρι μια πάνω από το ψηλότερο ανά βέργα σταφύλι. Ακολουθεί κορυφολόγημα πριν την άνθιση, όσο το δυνατόν αφήνοντας μακρύτερες βέργες ("ψηλά") και θειάφισμα. Αν βρέξει, ακολουθεί ψεκασμός με ελαφρό διάλυμα οξυχλωριούχου χαλκού.

Καλοκαίρι

Τέλη Ιουνίου: αναλόγως με την υγρασία του εδάφους γίνεται το πρώτο πότισμα και θειάφισμα. Έως 15 Αυγούστου ακολουθούν 1-2 ποτίσματα. Σε περίπτωση βροχής, ακολουθεί ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Παράλληλα, διενεργούνται 2 ψεκασμοί με Βάκιλο Θουριγγίας για καταπολέμηση της Ευδεμίδας. Περί τις 20 Αυγούστου διενεργείται θειάφισμα στο έδαφος, κάτω από τις σειρές με τα σταφύλια. Από 15-30 Αυγούστου διενεργείται ο τρυγητός των πρώιμων ποικιλιών Merlot, Syrah, Μοσχάτο Σάμου, Chardonnay, Μαλαγουζιά. Σεπτέμβριος: Ολοκληρώνεται κλιμακωτά ο τρυγητός των οψιμότερων ποικιλιών Grenache Rouge, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου, Σαββατιανό, Ροδίτης.